Nyheter

tisdag 5 december 2017

Sverige och tilliten

Den 23 november 2017 hölls ett seminarium om på Engelsbergs bruk om Sverige och tilliten. Frågeställningen var om den starka tillit som funnits i Sverige håller på att undergrävas. Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Brottsstatistiken som presenterades av BRÅ från 2016 visar att det dödliga våldet har ökat och uppnått den högsta siffran hitintills under 2000-talet. BRÅ visar också att antalet personuppklarade brott minskade med tio procent jämfört med året innan.

Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottsmål. Antalet anmälda brott under 2016 var 1,5 miljoner. Antalet uppklarade brott gick däremot i motsatt riktning med 22 000 färre uppklarade brott jämfört med året innan.

Håller den starka tillit som
funnits i Sverige på att undergrävas?

I Västerbotten har en namninsamling startats för fler poliser eftersom Rikspolisstyrelsen anser att länet, stort som Danmark, klarar sig med en patrull. I Växjö vill kommunalrådet inrätta en kommunal polis. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. En rad moderata politiker vill att kommunerna ska få rekrytera egna poliser. Kopplingen mellan organiserad brottslighet och brottslighet med politiska eller religiösa motiv har blivit tydligare, liksom ett omfattande utnyttjande av välfärdssystemet, till exempel genom kvalificerade upplägg med företag och oriktiga intyg.

Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Plats: Engelsbergs bruk
Moderator: Lotta Gröning
Medverkande: Ivar Arpi, Greta Berg, Torsten Elofsson, Per Gudmundson, PJ Anders Linder, Svante Nordin, Lars Nylén, Erik O. Wennerström, Bo Wennström

(Program)